EN 1090-2

EN 1090-2 Pályázat

EWF - koordinálta EN 1090-2 projekt:
Az EWF idejében felismerte az új EN 1090 szabvány fontosságát, bonyolultságát és a kihívást, amely fõleg a kis és közepes vállalatokat érinti.
Az EWF által elvégzett munka eredménye ma már kézbe vehetõ. Ez az EWF-652r1-11 számú dokumentum (részletesen lásd a HEGESZTÉSTECHNIKA jelen számában).
Az EWF a tagszervezeteinek, mint tanfolyami anyagot ajánlja.

EU - LEONARDO DA VINCI - projekt az EN 1090-2 alkalmazására:
A 24 hónap átfutási idejû projektet a LEONARDO DA VINCI program mobilitás támogatással segít megvalósítani.
A konzorcium tagjai norvégok, spanyolok, németek és magyarok.
A projekt célja az EN 1090 szabvány helyes értelmezésének elterjesztése a közösségi szempontok és tapasztalatok alapján, kihasználva a tudástranszfer kíválta szinergiákat.

Az MHtE már 2011-ben az SLV meghívásával tartott a témára vonatkozó ismertetõ szemináriumot és Hajdúszoboszlón a Hegesztési Felelõsök Tanácskozásán is volt elõadás és a HEGESZTÉSTECHNIKA 2011. évi 3. számában további három cikket is közölt.

A projekt célközönsége a hazai kis és a közepes vállalkozások, tehát ezeken az információs csatornákon már bizonyos információkhoz juthattak az EN 1090-nek 2012. július 1-én hatályba lépését illetõen.

A tárgyban Budapesten az MHtE-nél június hónapban újabb konzorciumi tanácskozás lesz. Ez az ismeretterjesztés újabb és részben a gyakorlatban is kipróbált módszereit vizsgálja, azzal a céllal, hogy melyek lehetnek az információ átadásának leghatékonyabb módszerei. Így a konzorciumi megbeszélésen az MHtE aktív közremûködésével további konkrét módszerekrõl, információkról lesz szó.

A tervek között szerepel az on-line információcsere.

A nemzetközi tapasztalatok birtokában az MHtE egynapos szemináriumot tervez tartani a kis és közepes vállalkozások részére az EN 1090 bevezetésérõl, elõnyeirõl, a lehetséges problémákról, az iparra gyakorolt hatásáról.

Az MHtE-nél a kapcsolattartó személy Gayer Béla bgayer@mhte.hu, tudományos munkatárs Dr. Gremsperger Géza gremin39@hu.inter.net.

Figyelemfelkeltés az EN 1090 szabvány alkalmazásával kapcsolatban - a szabvány hatása és lehetőségek a szakmai képzésre.