WELDSPREED

WELDSPREAD – A hegesztési személyzet európai tanúsítási rendszer modell alkalmazásának segítése

 

Az EU a Leonardo da Vinci program által támogatott WELDSPREAD projekt célja támogatni az Európai Képzési-, Minősítési- és Tanúsítási Rendszerének elterjesztését és alkalmazását öt olyan országban – a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában - amely már bevezette ezt a rendszert, és két olyan országban – Görögországban és Litvániában -, ahol folyamatban van a bevezetés.

A program sajátos feladatai:

  • Rendelkezzen egy összehangolt és az EWF által ellenőrzött európai vizsgáztatási rendszerrel a képzés és a minősítés területén kölcsönösen elfogadott eljárások és szabályok szerint.
  • Biztosítsa a Minősítési/Vizsgáztatási/Tanúsítási Rendszer megfelelő minőségét és megbízhatóságát csökkentve a kulturális és nyelvi különbségeket a dokumentumok végfelhasználóinak nemzeti nyelvére fordításával.
  • Egységesítse az EWF képzések vizsgáit európai szinten, amelyet 29 európai tagország alkalmazhat és az IIW a – Nemzetközi Hegesztési Intézet – révén alkalmazásra kerülhet nemzetközi szinten Dél-Amerikától Ausztráliáig.
  • Biztosítsa a színvonalas, egész életen át tartó szakképzést és tanúsítást a szakértelem és a hegesztő szakemberek határokon átnyúló munkavállalási képességének fenntartásáért.
  • Támogassa a korábban említett minősítési/-tanúsítási rendszer szélesebb európai szinten ajánlva egy szélesebb minősített szakember körnek.

A program sajátos eredményei:

  • a rendszer bevezetésének támogatása workshopok szervezésével a Cseh Köztársaságban, Görögországban, Litvániában és Romániában;
  • hét európai országban a rendszer elterjesztésének és bevezetésének támogatása reklám tevékenységgel;
  • az ismeretek átadása Európában a szakképző intézményeknek, vállalkozásoknak tanácskozásokon, konferenciákon és kiállításokon;
  • az érintett országok képzési céljainak értékelése a nyelvi és kulturális különbségek figyelembevételével.

Partnerek:

EWF – European Federation for Welding, Joining and Cutting, PT

CWS - Czech Welding Society, CZ

University of Thessaly, EL

KTK - Kaunas Technical College, LT

MHtE – Hungarian Association of Welding Technology and Material Testing, HU

ASR – Romanian Welding Society, RO

IV – Institut za varilstvo d.o.o., SI

Welding Research Institute – Industrial Institute of SR, SK

 

Az MHtE-nél a kapcsolattartó személy Gayer Béla bgayer@mhte.hu, tudományos munkatárs Dr. Komócsin Mihály cokom@cokom.hu.

 

Európai modell a hegesztő szakszemélyzet tanúsításhoz

NEMZETKÖZI KÉPZÉSI-, MINŐSÍTÉSI és TANÚSÍTÁSI RENDSZER A HEGESZTÉSI SZAKSZEMÉLYZET SZÁMÁRA

WELDSPREAD_FINAL

Poster2 Weldspread_FINAL