Figyelem! Paks1 Közlemény

2020.06.23 14:18

Paks1 Hegesztő minősítés

 

Tisztelt Igazgató Úr!
 
A nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló rendelkezéseket a 118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet  és mellékletei, a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ) határozzák meg.
Hegesztéssel kapcsolatos előírásokat az NBSZ AF 4.10. sz. útmutatója tartalmazza. Ha az útmutatóban foglaltak szerint járunk el, akkor az OAH a választott módszert a nukleáris biztonság követelményei teljesítésének igazolására alkalmasnak tekinti, és az alkalmazott módszer megfelelőségét nem vizsgálja, ezért törekszünk az útmutatóban lévő előírások betartására.
 Az útmutatóban foglaltak betartatásában kérjük a segítségüket. Az a kérésünk, hogy az "ATOMERŐMŰVI ISMERETEK” bejegyzést tartalmazó minősítéseket 2020. április 30.-a után az útmutató alábbi pontjainak teljesülése esetén adják ki:          (A már megszerzett minősítések hosszabbításánál és a folyamatban lévő minősítéseknél nem kérjük a feltételek teljesülésének ellenőrzését.)
  Az útmutató 3.2.2 pontja:
„Nukleáris létesítmény esetében valamennyi berendezésen csak a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés (MHtE) által kiadott minősítéssel és beütőbélyegzővel rendelkező hegesztő dolgozhat. Atomerőmű esetében a hegesztőminősítéseket az MHtE által minősített WPQR-ekből levezetett WPS -ek alapján kell lefolytatni.”
4.5.4.4. pont:
„A technológiavizsgálat érvényessége 3 év. Ha gyártó ezen idő alatt üzemszerű hegesztési feladatot végzett - olyan körülmények között, mint amilyenek mellett a technológiavizsgálatot végrehajtotta -, és az előírt vizsgálatok megfelelőségét akkreditált laboratórium által végrehajtott vizsgálattal igazolta, a tanúsító szerv az érvényességet további 3 évre meghosszabbíthatja.”
A WPQR-nek az MSZ EN ISO 15614-1 szerint 2.szintű szabályozásnak kell megfelelnie. A WPQR két alkalommal meghosszabbítható, azonban a kivitelezőnek a 9. évet követően újra kell tanúsíttatnia.
 
Az új minősítéseken a kiegészítéseknél szükséges lenne az AF4.10 OAH Útmutatóra való hivatkozás feltüntetése:
Kiegészítés(ek):   ……………………..   hivatkozási számú tanúsítványhoz
MHtE által jóváhagyott WPQR szám: ………………………
"Atomerőművi ismeretek" AF4.10 OAH Útmutató   
 
Köszönjük segítségüket!

Üdvözlettel:

Matus Gábor

felelős hegesztőmérnök

MVIGH Műszaki Igazgatóság

matusg@npp.hu

Tel.:+36 75 505 752

Mobil: +36 20 26 09 868

 

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

7031 Paks, Pf.71

www.atomeromu.hu