MHtE PED kijelölése

2016.10.10 10:00

Brüsszeli kijelölés hegesztésre és technológiák minősítésére

Brüsszeli kijelölés vizsgálók tanúsítására

Tájékoztatás!!!

Tájékoztatjuk olvasóinkat, partnereinket, hogy 2016. július 19-e után forgalomba hozott nyomástartó berendezésekre már az új európai direktíva  a 2014/68/EU  (PED 2014)  érvényes.

Partnereinket, mint megrendelőinket ez a következők szerint érinti:

Az a  Notified Body (kijelölt és Brüsszelben bejelentett  elfogadott  szervezet), mely szervezet rendelkezik jogosultsággal valamennyi modulra a tervellenőrzéstől az átvételig dönti el, hogy a forgalomba hozandó nyomástartó berendezés megkaphatja-e a CE jelet vagy sem. Mivel a hivatkozott jogszabály 1. mellékletének 3.1.2. pontja szabályozza, hogy állandó kötéseket  készítőket és üzemi eljárások átvételét csak kijelölt és Brüsszelben bejelentett elfogadott szervezet hagyhatja jóvá, valamint a 3.1.3. pont szabályozza, hogy a vizsgálatokat végző személyeket csak kijelölt és bejelentett harmadik fél hagyja jóvá, az MHtE  mindkét pont teljesítésére kijelölt szervezet lett, de a magyar állami bürokrácia és brüsszeli 60 napos  észrevételezési  adminisztráció miatt legfeljebb 2016. október közepéig nincs lehetőségünk kiadni hegesztőknek, forrasztóknak, és vizsgálóknak un PED-es tanúsítványokat, valamint technológiák PED-es jóváhagyását. Ez természetesen csak az un PED-es dokumentumokat érinti, az akkreditált státuszú, a szabad piaci és a speciális más területeket ez nem érinti.

Reméljük, hogy a uniós  adminisztrációban mégsem kell csalódnunk. És mihamarább megjelenik az MHtE neve a NANDO-ban.

Többen kérdezték, hogy akkor mi a helyzet a korábban már 97/23/EK-ra érvényesített tanúsítványokkal. Érvényesek e vagy sem, mi a teendő?

Minden hegesztői és vizsgálói vizsgaminősítés, és minden tanúsítás addig érvényes, amíg az le nem jár. Minden a 97/23 EK szerint kiadott tanúsítványt a lejáratáig úgy kell tekinteni, mint ami érvényes a 2014/68/EU szerint. (49 cikk (3) bekezdés) Tehát az a személy aki rendelkezik érvényes  hegesztői vagy vizsgálói tanúsítvánnyal várja meg amíg lejár és akkor a kapcsolódó szabvány szerint  hosszabbítsa meg vagy tegyen új vizsgát, ahogyan azt eddig is tették.

De mi a helyzet a PED-es  felhatalmazással, mely a tanúsítványon fel van tüntetve?

A fentiekre hivatkozva a CE jelet kiadó szervezet el fogja fogadni az érvényes már korábban kiadott tanúsítványokat.

Mi a helyzet azokkal a technológiák minősítésével amit egy korábbi jogszabályra való hivatkozással hagyta jóvá a felhatalmazott szervezet. MHtE még nem adott ki ilyen jellegű jóváhagyásokat tehát minket ez nem érint.

Akinek  bármilyen kérdése van  keresse  minősítést szervezőinket   vagy  a műszaki igazgatót   (Gayer  Béla   bgayer@mhte.hu)